نام نمایشگاه: ابوظبي
كشور: امارات متحده عربی
شهر: ابوظبي
تاریخ برگزاری: 7- 13 May 2015
سایت : www.adbookfair.com
نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی
در نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی که معمولاً از 30 آوریل تا 5 می برگزار میشود بیش از هزار ناشر حضور دارند. این نمایشگاه که در سالنهای دارای تهویه هوای مطبوع مرکز نمایشگاههای ملی ابوظبی برپا می شود، همهساله میزبان صدها کتابفروش مستقل و نیز کتابفروشان زنجیرهای و بزرگ صنعت نشر میباشد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی که زیر نظر «شورای فرهنگ و گردشگری ابوظبی» برگزار میشود اکنون به عنوان یکی از جایگاههای مهم کتاب در منطقه شناخته میشود و امکان انعقاد صدها قرارداد نشر کتاب را برای شرکتهای حاضر در آن، فراهم می آورد.
حضور 57 کشور و 500 هزار عنوان کتاب به 33 زبان از جمله مختصات دیگر این نمایشگاه است که به گفته مسئولان آن 98 درصد درخواستهای حضور در نمایشگاه کتاب ابوظبی به دلیل نبود مساحت کافی رد شده است! به گفته مدیر نمایشگاه، جمعه عبدالله القبیسی، نمایشگاه امسال از نظر تعداد ناشران شرکت کننده 13 درصد و از نظر مساحت برگزاری به میزان 15 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است. با این حال شورای نظارت نمایشگاه از موافقت نشدن حضور 70 انتشاراتی مختلف که خواهان شرکت دراین نمایشگاه بودند به دلیل محدودیت فضا و یا رعایت نکردن حقوق مالکیت معنوی از سوی آنها خبر داد.
نمایشگاه بین المللی کتاب ابوظبی حرفهایترین، بلند پروازترین و رو به رشدترین نمایشگاه خاورمیانه و آفریقای شمالی است. ابوظبی موتور محرک توسعه حرفهای و تجاری صنعت نشر در منطقه است و در مسیر توسعه طولانی مدت تجارت جهانی کتاب در حرکت است.
· اهمیت نشر الکترنیک در نمایشگاه ابوظبی
افزایش مساحت اختصاص یافته به نشر الکترونیک در این نمایشگاه نسبت به سال گذشته، نشان دهنده توجه ویژه مسوولان نمایشگاه ابوظبی به نشر الکترونیکی و کتابهای دیجیتالی و روند رو به رشد آن در بین جوانان منطقه است. در بخش الکترونیکی این نمایشگاه با عنوان (eZone) شرکتهایی از آمریکا، آلمان، اسپانیا، یونان، هند، اردن و امارات حضور دارند.
· اهداف نمایشگاه
این نمایشگاه تحت مدیریت «شیخ محمد بن زاهد النهیان»، ابتکار تجاری مؤسسه «کتاب» است که سازمان فرهنگ و میراث ابوظبی را به نمایشگاه کتاب فرانکفورت ارتباط میدهد و هدف آن، توسعه کتاب و صنعت نشر و ترویج مطالعه را در ابوظبی و کشورهای عرب همسایه دنبال میکند و بر بینالمللی ساختن نمایشگاه کتاب ابوظبی و توسعه فرصتهای ارتباطی بین جامعه نشر عرب و بینالملل تمرکز کرده است.
· برنامه های جنبی نمایشگاه کتاب
برنامههای جنبی نمایشگاه کتاب، مجموعهای از فعالیتهای متنوع را شامل میشود.
- جلسات نقد و بررسی
- نشستهای گفتوگو و فعالیتهای متنوع برای کودکان از جمله کتابخوانی و کارگاههای ویژه کودکان
- برگزاری دومین کنفرانس بینالمللی ترجمه با شعار «تقویت مترجمان» در بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی.
- نمایشی از آشپزی بومی تا آشپزی بینالمللی را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می دهد.
- برگزاری همایشی درباره نثر عربی با حضور چهرههای مطرح ادبیات عرب
- و در کنار آن حضور رئیس کمیته مشورتی یونسکو برای تعیین پایتخت کتاب سال 2015 در همایشی با عنوان «همکاریهای بینالمللی در عصر نشر دیجیتال» از دیگر برنامههاست.
- استفاده از تجارب فعالان در عرصه کتاب از جمله مبدع طرح «کاروان کتاب» در جهان عرب، فعالان نشر الکترونیک، چگونگی آموزش فلسفه، اکرانهای سینمایی و مباحث سینمایی، صنعت نشر و برگزاری 51 نشست درباره نقش ادبیات در تاریخ از دیگر همایشهای این نمایشگاه است.
· مهمترین رویداد در نمایشگاه کتاب ابوظبی
* همایش بررسی اسلام سیاسی مهمترین اتفاق نمایشگاه کتاب ابوظبی
از مهمترین اتفاقاتی که در این نمایشگاه رُخ داد برگزاری همایشی با عنوان «اسلام سیاسی و راهحل بحران تعصب دینی و سایه آن بر زندگی معاصر» است که در آن زیر موضوعاتی چون «صعود و سقوط اسلام سیاسی»، «اسلام سیاسی در کاریکاتور» و ... مطرح شد.
· زمان نمایشگاه
به گزارش لیزنا، از دو سال پیش نمایشگاه کتاب ابوظبی که در اواخر فوریه اوایل مارس برگزار میشد زمان برگزاری خود را به دلایل متعدد از جمله همزمانی نمایشگاه ابوظبی با نمایشگاههای کتاب ریاض و قاهره و رقابت با تهران به اواخر آوریل و اوایل ماه مِی موکول کرد.
روزنامه البیان چاپ امارات با اشاره به این خبر به نقل از «جمعه القبیسی» مدیر اجرایی این نمایشگاه نوشت، دوره 24 نمایشگاه کتاب ابوظبی 10 درصد از نظر حضور ناشران نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
· نمایشگاه در سال 2014
نویسندگان جایزه بگیر، کنسرتهای فیالبداهه، روخوانی افسانههای اماراتی و کوفتههای سوئدی تنها شمایی از نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی در سال 2014 را تشکیل می دادند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ناسیونال، در بیست و چهارمین سال برگزاری این رویداد فرهنگی سالانه، نویسندگان کهنه کار و نوقلم در کنار هم در جلسات بحث و بررسی کتابهای جدید و قدیمی شان شرکت کردند.
حضور شماری از دانشجویان دانشگاه «زاید» برای ارایه دومین بخش پروژه «مسافت قصه» که روخوانی مجموعهای از قصههای فولکلوریک تاریخی و مدرن عربی را در بر میگیرد از جمله این برنامهها بود.
برپایی برنامههای فی البداهه شعر خوانی با موسیقی که به دلیل حضور خوانندگان عرب زبان سوئدی چون «سوفیا جانوک» و گروه سه نفرهاش ممکن شد بخشی از برنامههای هنری ادبی این گردهمایی بود. نواختن عود به عنوان بخشی از موسیقی لبنانی و کنسرتهای از پیش برنامهریزی شده برای ارایه ترانههای سوئدی سنتی با اجرای ترومپت بخش دیگری از این برنامهها را تشکیل داد.
دو جایزه مهم دنیای عرب در این نمایشگاه به برندگانشان اهدا شد: در شب پیش از آغاز نمایشگاه به رسم هر سال برنده جایزه «بوکر عربی» معرفی شد و «احمد سعداوی» از عراق با کتاب «فرانکشتین در بغداد»این جایزه را به خانه برد.
· یادی از چهرههای بزرگ ادبیات عرب
یکی از مهجورترین نمایشهای نجیب محفوظ نویسنده بزرگ مصری که کمتر از همه برای دنیای انگلیسی زبان شناخته شده است برای اولین بار از سوی دانشجویان دانشگاه ابوظبی روخوانی شد. این نمایش با عنوان «جینی حرف می زند» ماجرایی ماوراءالطبیعی دارد که با الهام از قصهای قدیمی از «هزار و یک شب» نوشته شده است. روخوانی این نمایش با شرکت دانشجویان که با موسیقی همراهی شد، با مقدمه ای از پائولو هورتا استاد دانشگاه اجرا شد.
علاوه بر این چهره تمرکز امسال المتنبی شاعر بزرگ قرن چهارم عرب بود. معرفی برنامههایی که برای بررسی وجوه ادبی ، نقش آنان در شعرش، فلسفه و زندگی او... ارایه یک غرفه ویژه برای ارایه آثار بین المللی این شاعر و تاثری که ادبیات جهانی از وی داشته است، مجموعه اشعار و کتابهایی که درباره وی به زبان عربی، انگلیسی، روسی، اسپانیایی و دیگر زبانها نوشته شده است.
· سوئد کشور میهمان
شرکت 24 نویسنده سوئدی که در گوشه و کنار غرفهای که توسط شرکت ایکیا ساخته شده بود، شرکت داشتند و برای هوادارنشان کتاب هایشان را امضا میکردند و نمایشی از آشپزی سوئدی در نمایشگاه از دیگر بخشهای نمایشگاه کتاب ابوظبی بود. این بخش دوم در آشپزخانهای نمایشی در معرض دید عموم قرار داشت.
· هنر و کتاب در کنار هم
در بخش ویژهای از نمایشگاه کتاب ابوظبی با عنوان «جعبه سیاه سینما» به مدیریت نواف الجهانی فیلمساز اماراتی 14 فیلم از سینمای امارات به نمایش درآمد.
چندین سالن که به هنر چند رسانهای و نقاشی اختصاص یافته از دیگر برنامههای جنبی نمایشگاه کتاب ابوظبی بود. برگزاری یک نمایشگاه نقاشی از نقاشان امروز که ملهم از اشعار المتنبی هستند از جمله این نمایشگاهها بود.
· بازار داغ کتاب الکترونیک
در این دوره از نمایشگاه آخرین کتابهای الکترونیک برای کودکان و نوجوانان ارایه شد و با طیف وسیعی از کارگاههای آموزشی ، فعالیت های جمعی، نمایش های هنری و دیگر برنامه های آموزشی همراه بود. علاوه بر این سه نشریه برای مخاطبان دیجیتال منتشر شد که خبرهای تجربیات و دستاوردهای بازار نشر نمایشگاه را منتقل میکردند.
به گزارش گلف نیوز، تمرکز بر برنامههای آموزشی الکترونیک در مدرسههای برای کمک به آموزگاران در کلاسهای درسی از نکاتی بود که در کارگاههای آموزشی بر آن تاکید شد. ناشران کتابهای الکترونیک نیز در نشستهای مختلف به ارایه گزارشهایی از دستاوردهای خود پرداختند و از افزایش تقاضا در این بخش و توجه بازار به ابزارهای مطالعه الکترونیک گفتند. به گفته این ناشران رمانها، مجلهها و کتابهای کودک بیش از دیگر تولیدات فرهنگی در این بخش مخاطب دارند و به ویژه نسل جوان از این تکنولوژی استقبال کردهاند.
· تخفیف ویژه برای گسترش کتابخوانی
در این نمایشگاه محصولات فرهنگی کتابخانه ملی ابوظبی با تحفیف 50 درصد به متقاضیان فروخته شد و این تلاشی بود که با همکاری دولت انجام شد تا افراد بیشری را به کتابخوانی ترغیب کند. محصولاتی از پروژه ترجمه «کلمه» و نیز «قلم» نیز با حمایت آکادمی شعر و نویسندگان امارات چنین تخفیفی را به مراجع کنندگان ارایه کردند.
در نمایشگاه 2014 امسال 1125 ناشر عرب و خارجی از 57 کشور جهان بیش از 500 هزار عنوان کتاب را از 33 زبان در نمایشگاه عرضه کرده بودند. آلمان، انگلستان، فرانسه، سوئد و ایتالیا از جمله کشورهای اروپایی شرکت کننده در نمایشگاه بودند.
این نمایشگاه امسال از 30 آوریل تا 5 می(10 تا 15 اردیبهشت) در مرکز ملی نمایشگاههای ابوظبی و از سوی وزارت توریسم و فرهنگ این کشور با همکاری اتحادیه ناشران برگزار شد و نسبت به سال افزایش 10 درصدی غرفه گذاران را ثبت کرد. از این میان 120 ناشر بین المللی و 16 ناشر داخلی برای اولین بار در این نمایشگاه حضور یافتند.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در این نمایشگاه، غرفهای 96 متری به صورت اختصاصی به سفارت سوئد داده شده تا سمینارها و میتینگهای ویژه ادبیات سوئد در آنجا برگزار شود.
در بخش ادبیات عرب امسال به طور ویژه به آثار احمد بن حسین مُتِنَبّی، شاعر نامدار شیعه مذهب عرب در قرن چهارم هـ ق پرداخته خواهد شد.
· نمایی دیگر از برنامههای جنبی نمایشگاه کتاب
- "کنج گرافیستها" از دیگر بخشهای نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی است که هنرمندان این بخش، کارها و مهارتهای حرفه ای خود را با علاقمندان به اشتراک خواهند گذاشت.
- همچنین بخش موسوم به "eZone" مربوط به فناوری های دیجیتال صنعت نشر است که تازهترین دستاوردهای این بخش به علاقمندان نمایش داده میشود.
- بخش تخصصی نیز برای ناشران و کارشناسان برقرار است تا سمینارهای "بازاریابی و توزیع"صنعت نشر در آنجا برگزار شود.
- همچنین بخش آموزشی این نمایشگاه برای معلمان، مدارس و صنعت چاپ و نشر آموزشی به صورت تخصصی دایر می شود.
خانم "لینت اوون" از مشاوران معروف مستقل در بخش صنعت نشر نیز درباره کپی رایت و حق نشر و مشاورههای لازم در زمینه نشر را برای علاقمندان به صورت کلاس خصوصی با حمایت 20 هزار دلاری حامیان نمایشگاه برگزار میکند.
- «شوی آشپزی» از بخشهای جانبی نمایشگاه است که با حضور سرآشپزهای معروف دنیا، غذا و کیکهای خوشمزهای برای حُضّار و بازدیدکنندگان طبخ میشود.
منابع:
- خبرگزاری کتاب ایران
- لیسنا
-
|