رایزنان فرهنگی ایران در روسیه و فرانسه به بیان پیامدهای فرهنگی کرونا بر فرهنگ، هنر و دیپلماسی فرهنگی و همچنین، شیوه و نوع مواجهه با این ویروس پرداختند.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت ارشاد به صورت مشترک دومین دور نشست «پیامدهای فرهنگی کرونا بر فرهنگ، هنر و دیپلماسی فرهنگی» را ظهر امروز (11 آذرماه) به دبیری مصطفی اسدزاده (دکترای سیاستگذاری فرهنگی) برگزار کردند.
قهرمان سلیمانی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه در آغاز سخنرانی خود، به ارائه گزارشی از آخرین آمار منتشر شده در مورد شیوع کرونا در روسیه حاکی از افزایش شمار بیماران و افراد آلوده به این ویروس و افزایش قابل توجه مرگ و میر بر اثر این بیماری پرداخت.
وی با اذعان اینکه دولت روسیه همواره به دنبال کاهش تعداد مبتلایان به ویروس کروناست، گفت: ویروس کرونا که نسخه قرنطینه و ماندن در خانه را برای همه پیچید و تمامی آموزشگاهها، مدارس، دانشگاهها، ادارات و بسیاری از کسب و کارها را به تعطیلی کشاند، موجب سر برآوردن فضای مجازی با کارکردهای بسیار و گسترده خود شد.
سلیمانی به خدمات فضای مجازی در روزهای کرونایی در روسیه اشاره و تصریح کرد: بهرهگیری از بستر فضای مجازی و قابلیتهای الکترونیکی، بخشی از سبک جدید زندگی در روسیه محسوب میشود. در واقع کرونا باعث شد تا کارکردهای مثبت اینترنت و فضای مجازی بیش از گذشته مشخص شود.
وی به بیان تأثیرات کرونا بر تعطیلی مراکز فرهنگی و هنری روسیه پرداخت و اظهار کرد: به منظور جلوگیری از شیوع و گسترش ویروس کرونا تمامی فعالیتهای فرهنگی و هنری در روسیه متوقف شدند. همچنین، سینماها، تماشاخانهها، سالنهای برگزاری کنسرت و موزهها همگی به واسطه ترس از گسترش کرونا تعطیل شدهاند.
رایزن فرهنگی کشورمان در روسیه با اشاره به اینکه مجموعه کشورهای CIS با روسیه رفت و آمد زیادی دارند، گفت: روسیه در پی کرونا تسهیلات ویزایی و اقامتی برای این افراد قایل شده است. مجموعه پروازها در روسیه متوقف شده و گردشگری و صنعت توریسم تحت تاثیر قرار گرفته است. روسیه طرحی برای گردشگری داخلی عرضه کرده است. دولت به مجموعههای گردشگری در داخل کشور سوبسید میدهد و نتیجه آن مثبت بوده است.
سلیمانی در پایان، مطالبی در خصوص تصویب قوانین جدید دولت برای پیشگیری از ویروس کرونا، جذب گردشگر در روسیه و علاقهمندی مردم جهان به دیدن آثار، بناهای تاریخی و جذابیتهای طبیعی این کشور بیان کرد.
مختل شدن برنامههای فرهنگی و هنری در فرانسه
سید محمد طباطبایی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فرانسه در سخنانی، به مختل شدن برنامههای فرهنگی و هنری در دوران شیوع کرونا در فرانسه اشاره کرد و خسارات اقتصادی همه گیری ویروس کرونا در بخش فرهنگ را برشمرد.
وی در ادامه، حوزههای آسیب پذیر در بخش فرهنگ را سینما، آژانس های تبلیغاتی، هنرهای تجسمی و تئاترها دانست و گفت: بی تردید اپیدمی این ویروس ضربه سختی بر بخش فرهنگ وارد کرد که در کل این کشور را در وضعیت بد اقتصادی قرار دارد. لغو نمایشگاهها و جسنوارهها هم بر اساس تصمیم دولت مبنی بر ممنوعیت برگزاری مراسمها و رویدادهای فرهنگی، از این قاعده مستثنی نیست.
طباطبایی در سخنانش، استفاده از فضای مجازی به ویژه برای بازدید از موزه و خرید آنلاین کتاب را بهترین تجربه فرهنگی و هنری کشور فرانسه در ایام همه گیری کرونا ویروس مطرح کرد و افزود: یکی از راهکارهای بقای ارتباط مردم در دوران شیوع کرونا با امکانات فرهنگی و تاریخی، استفاده از ظرفیتهای فضای مجازی است. دولت فرانسه شرایط خرید آنلاین کتاب، بازدید مجازی و برگزاری تورهای مجازی را به عنوان یکی از راهکارهای حفظ ارتباط با مخاطبانشان برگزید.
روح الله حسینی، عضو هیأت علمی گروه مطالعات فرانسه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به ارائه تجربیات خود در حوزه فرهنگ در کشور فرانسه پرداخت و مشکلات ناشی از تعطیلی برخی رویدادهای فرهنگی و هنری به طور خاص موزهها و نمایشگاهها را بیان کرد.
الهه کریمی، عضو هیأت علمی گروه مطالعات روسیه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این نشست مجازی بود که به بیان نکاتی برجسته در خصوص نقش مذهب و روحانیون برای تقویت روحیه عمومی و شیوه و نوع مواجهه با کووید ۱۹ در کشور روسیه پرداخت.

انتهای پیام/ص